Over de campagne

Met de campagne Lees voort! roept de Leescoalitie alle grootouders van Nederland op om in actie te komen.

De leesmotivatie en het leesplezier van kinderen in Nederland daalt al geruime tijd. En dat is jammer, want een boek kan zoveel bieden; het ontdekken van nieuwe werelden, het beleven van avonturen en het ontmoeten van mensen die heel anders zijn dan jijzelf.

Omdat grootouders onlosmakelijk verbonden zijn met hun kleinkinderen, en een steeds grotere rol in het leven van hun kleinkinderen spelen – krijgen ze de schone eretaak om (hun) liefde voor lezen aan hun kleinkinderen mee te geven.

Waarom roepen we grootouders op om in actie te komen?

Er zijn zo’n 3,4 miljoen opa’s en oma’s in Nederland, waarvan 76 procent met kleinkinderen onder de twaalf jaar. Een groot deel van hen brengt regelmatig tijd met ze door. Een derde van de grootouders heeft een vast oppasmoment met zijn kleinkind en meer dan de helft ziet zijn kleinkind tenminste een keer per week.

De Leescoalitie roept grootouders op om het goede voorbeeld te geven, door tijdens oppasmomenten vaker voor te lezen, of hun kleinkind stimuleren zelf te lezen of met ze naar de boekhandel of bibliotheek gaan. Veel grootouders zien hier het belang van in, zo blijkt uit onderzoek, maar doen dit nog (te) weinig. Hier willen we verandering in brengen, samen met ons team ambassadeurs.

Feiten over grootouders en (voor)lezen

Zie voor meer feiten en cijfer het onderzoek dat Gfk uitvoerde naar de betrokkenheid van grootouders bij de leesopvoeding van hun kleinkinderen.

Waarom is het belangrijk dat grootouders lezen en voorlezen?

Wie organiseren Lees voort?

Deze campagne wordt georganiseerd door de Leescoalitie. De coalitie is opgericht in 2012 en bestaat uit Stichting Lezen, de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB), de Koninklijke Bibliotheek (KB), de Vereniging Openbare Bibliotheken (VOB), Stichting Lezen & Schrijven, het Literatuurmuseum/ Kinderboekenmuseum en het Nederlands Letterenfonds. Deze landelijke spelers op het gebied van leesbevordering bundelen hun krachten om zoveel mogelijk mensen aan te zetten tot lezen en voorlezen.

Sinds 2019 helpt de VriendenLoterij de Leescoalitie om de leescultuur in Nederland te versterken – met hun hulp kunnen wij deze campagne organiseren.