Gratis voorleesverhaal in het Pools, Arabisch en Turks

Steeds meer kinderen worden in een andere thuistaal opgevoed, en dus ook in een andere taal voorgelezen. Want (groot)ouders kunnen het beste voorlezen in de taal van hun hart en emotie. Onderzoeken wijzen uit dat een goede beheersing van de thuistaal kinderen helpt bij het leren van de schooltaal, iets waar lang niet alle (groot)ouders zich van bewust zijn.

Heeft u een kleinkind dat meertalig wordt opgevoed, of heeft u zelf een andere moedertaal? Leest u dan ook gerust voor in uw eigen moedertaal! Tijdens De Nationale Voorleesdagen, die starten op 20 januari 2021, kunt u in de bibliotheek een gratis Poolse, Turkse of Arabische vertaling ophalen van het Prentenboek van het Jaar Coco kan het!. En als u dan toch in de bibliotheek bent, vraagt u dan meteen naar de collectie (prenten)boeken in andere talen.

Voor bibliotheken

Ook bibliotheken kunnen een rol spelen in de taalontwikkeling van het meertalige kind. Door meertalige activiteiten, meertalige prentenboeken en betrouwbare informatie over meertaligheid beschikbaar te stellen. Om ze daarbij te helpen stelt de Leescoalitie tijdens de Nationale Voorleesdagen 2021 Coco kan het! beschikbaar in het Turks, Pools en Arabisch. Deze vertalingen waren te bestellen via NBD Biblion. Voor nabestellingen (zolang de voorraad strekt) neemt u contact op via [email protected].

Hier vindt u een uitgebreide handleiding voor het organiseren van een meertalige voorleesactiviteit. Deze handleiding is geschreven in samenwerking met Probiblio en Meertalig.nl. Bezoek ook de pagina ‘Meertaligheid in de Bibliotheek‘ voor meer informatie, praktische tips en flyers.

Voor scholen en kinderopvang

Werkt u op een school of kinderdagverblijf en heeft u meertalige kinderen in uw groep? Wijs hun ouders dan op de gratis vertalingen die ze kunnen ophalen bij de bibliotheek. Of vraag uw bibliotheek of u zelf exemplaren mag uitdelen aan de ouders. Ook leuk: organiseer een meertalig voorleesontbijt op school of op de opvang. Lees daarbij zelf Coco kan het! in het Nederlands en vraag een van de ouders om in het Turks, Arabisch of Pools voor te lezen. In bovenstaande handleiding voor bibliotheken vindt u praktische tips voor het organiseren van een meertalige voorleesactiviteit.