Doe mee

…..en lees voor(t) op afstand!

Nu iedereen zijn kinderen thuis moet onderwijzen en vermaken, duiken overal video’s op waarin voorgelezen wordt, zodat kinderen zich even kunnen vermaken via het scherm. Een geweldige ontwikkeling!

Nog leuker wordt het, wanneer kinderen digitaal worden voorgelezen door een bekend gezicht en vertrouwde stem. Bijvoorbeeld door hun eigen opa of oma, die ze waarschijnlijk erg missen nu ze niet even bij elkaar op bezoek kunnen gaan. Door digitaal voor te lezen, of samen op afstand hetzelfde boek te lezen, heb je contact met elkaar op een hele andere manier.

De ambassadeurs van Lees voort! delen de komende weken hun ultieme tip om van voorlezen op afstand een feestje te maken. Want #ikleesthuisvoor kan op vele manieren, of je nu wel of niet handig bent met devices als tablet en telefoon, en of je kleinkind nu piepjong of al wat ouder is.

Tip van Janny  van der Heijden

Janny mist haar kleinkinderen in deze rare periode enorm, net als jij waarschijnlijk. Om toch in contact te blijven, stuurt zij zelfgemaakte luisterversies van prentenboeken naar haar kleindochters. Kijk hier hoe zij dat doet.

Wil jij ook een luisterboek maken voor je kleinkind? Dat kan bijvoorbeeld op de volgende manieren:

Tip van Hans Kazàn

Hans woont in Spanje, waar de Coronamaatregelen nog strenger zijn dan hier. Hij heeft acht kleinkinderen, die hij nu allemaal moet missen. Maar daar heeft hij wat op gevonden; hij leest zijn kleinkinderen voor via Skype! Zie hier hoe hij dat doet.

  • Skype is heel gemakkelijk te downloaden via http://www.skype.com. Hier vindt u meer uitleg over het gebruik van dit programma: https://www.seniorweb.nl/onderwerp/skype.
  • Om het voorlezen via Skype nog wat specialer te maken, gebruikt Hans een pop. Dit kunt u natuurlijk ook doen! Zet bijvoorbeeld een knuffelbeer of pop op schoot, die tijdens het voorlezen ook vragen stelt, of grapjes maakt. Zo heeft uw kleinkind tijdens het luisteren ook iets leuks om naar te kijken.

Tip van Noraly Beyer

Ook Noraly Beyer zit thuis en mist haar sociale leven én haar kleinkinderen. Maar ze heeft een manier gevonden om toch het huis uit te kunnen; door boeken te lezen. Verhalen voorlezen en verhalen vertellen zijn ook mooie manieren om de ‘huidhonger’ te verlichten, kijk maar wat ze er hier over vertelt.

Hoe Skype werkt hebben we hier boven al uitgelegd. Wil je meer lezen over beeldbellen via WhatsApp, klik dan op deze link.

Tip van Karin Bloemen

In december werd Karin Bloemen voor het eerst oma, haar kleindochter is nu 4 maanden oud. Een goed moment om te beginnen met voorlezen en samen boekjes te ontdekken. Dat kan nu even niet in elkaars nabijheid. Maar ook via Skype is er gelukkig veel mogelijk: baby’s zijn dol op contrasten, kleuren en geluiden. Laat een plaatje zien, benoem wat er te zien is en maak bijpassende geluiden of zing een liedje! Dat kan Karin natuurlijk als de beste, bekijk hier haar filmpje.

Wist je dat er zelfs veel speciale babyboekjes bestaan? Op de website van Boekstart vind je heel veel fijne boeken-  en voorleestips voor kinderen van 0-6 jaar.

Tip van Jack van Gelder

Jack zijn kleinkinderen zijn al wat ouder. Om in coronatijd op een leuke manier contact met hen te onderhouden heeft hij een fijne tip: lees samen hetzelfde boek en bespreek het vervolgens via Skype of in een telefoongesprek. Zo heb je eens ander gespreksonderwerp dan normaal. En het is een leuke manier om te horen hoe je kleinkind over bepaalde zaken denkt, of meer te weten te komen over elkaar.

Tip: door voor jullie allebei het boek bij je lokale boekhandel te kopen, geef je niet alleen jezelf en je kleinkind een mooi cadeau, maar steun je ook nog eens de lokale boekhandel! Voor fijne boekentips kan je onze tipper gebruiken, zo ben je altijd verzekerd van een goed avontuur!

VoorleesExpress

Kunt u nou geen genoeg krijgen van voorlezen? Word dan vrijwilliger bij de VoorleesExpress en deel uw enthousiasme voor taal en lezen eens met kinderen die wel wat extra ondersteuning kunnen gebruiken bij hun taalontwikkeling. Want we gunnen iedereen zo’n geweldige voorleesoma of -opa!